Services pavilion

The services pavilion, located in the rural area of the São Paulo state interior, seeks to be a shelter for the orange harvest workers. Its program accommodates dressing room and kitchen, with a table for meals, besides to serve as a space workers find retreat to rest, relax and unwind.

The project is basically constructed a single element: the concrete block, so traditional in the Brazilian architecture. This material stands as structural element and all the project dimensions are modulated according to its size: precaste concrete panels as slab, terrazzo on the floor and glass screens. All the other materials keep neutral, emphasizing the concrete block as the most important element, which is visible in its original aspect, without covering or painting.

In the main elevations, the concrete block works as a hollowed-out element, creating a filter between interior and exterior, providing an interesting dynamic in the way the sunlight enters the room in different hours of the day. The hollowed-out element in the facades dissolves the limits, letting the surrounding colors, natural ventilation and illumination to enter the interior, still constituting a physical barrier. On the other hand, after dawn, the building is lit and emanates light through its hollowed-out walls.

Head Architect: Bruno Rossi

Partnership with André Scarpa

 

Team: Bruno Rossi | André Scarpa | Renan Peixoto

Location: Santo Antônio de Posse – SP - Brasil

Project year: 2016

Finihed construction: 2017

Total built area: 80 m2

 

Photography: André Scarpa         

Structure: Carlos Eduardo Benatti

Facilities: RR Engenharia